Core Web Vitals van Google: Wat houdt het in?

Core Web Vitals is de nieuwe Google standaard als het om websites of webshops gaat. Doormiddel van deze score ranken ze je site. Een hoge score komt hoger in Google dan een lage score.

Wat zijn de Core Web Vitals?

In de update van Mei gaat Google de gebruikerservaring van een bezoeker meenemen als ranking factor voor jou website. Hierin maakt Google onderscheid tussen deze drie meetwaarden:

  • Pagina laadsnelheid (LCP)
  • Interactiviteit (FID)
  • Visuele stabiliteit (CLS)

Om te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de score van je eigen website, heeft Google z’n tools alvast geoptimaliseerd zodat je al kunt meten op deze drie factoren.

Pagina laadsnelheid (LCP)

Een belangrijke factor voor de Core Web Vitals is de zogeheten LCP. Dit staat voor Larges Contentful Paint. Deze factor meet hoelang het duurt tot het grootste element op de pagina zichtbaar is op de website. Het kan gebruikt worden om te bepalen hoelang het duurt voordat de volledige inhoud op een pagina zichtbaar is.

Het gaat hier vooral om elementen die boven de vouw van de website staan. Als het element pas zichtbaar is onder de vouw dan heeft dit geen invloed op de LCP. Google hanteert een goede LCP score tot 2.5 seconden. Wanneer de snelheid lager is dan 2.5 seconden maar wel sneller is dan 4 seconden, geeft de score aan dat er nog verbeteringen moeten worden gemaakt in de website. Als je snelheid hoger is dan 4 seconden dan is er nog echt werk aan de winkel om deze te verhogen om geen strafpunten meer te krijgen.

De meest voorkomende fouten voor een lage LCP

  • Trage reactietijd van de server
  • Blokkerende weergave van Javascript / CSS
  • Langzame laadtijd

Interactiviteit (FID)

First Input Delay (FID) is een statistiek van de Core Web Vitals die de interactiviteit en responsiviteit van een site meet. Het meet de tijd tussen het moment dat een bezoeker een interactie heeft met de pagina tot het moment dat de bezoeker ook daadwerkelijk gebruik kan maken van de website. Een grote irritatie voor een gebruiker op een website is als je ergens op klikt, daar niet gelijk een actie op komt maar je dat je daar op moet wachten.

De belangrijkste en grootste oorzaak van een slechte FID is het uitvoeren van zware javascript. Wanneer je dit optimaliseert zie je gelijk dat je score omhoog gaat.

Visuele stabiliteit (CLS)

Cumulative Layout Shift (CLS) is een statistiek die meet of je elementen verschuiven op de website. Het kijkt hoeveel de zichtbare elementen verschoven zijn in de viewport en de afstand van de zichtbare elementen. Het laden van een hele website kan meestal lang duren waardoor er elementen kunnen verspringen wat een negatief effect heeft op de ervaring van de site bezoeker. Dit kan worden veroorzaakt door lettertypes die nog niet zijn geladen of afbeeldingen die een ander formaat zijn voor het laden.

Als een bezoeker zelf een actie uitvoert op de website, bijvoorbeeld het openen van een menu dan wordt deze verschuiving niet meegenomen in de Core Web Vitals score.

Een opsomming met de belangrijkste fouten

  • Afbeeldingen zonder een Width of Height tag
  • Inhoud dat dynamisch in de pagina wordt getoond
  • Web Fonts
  • Acties die wachten op een netwerk response