Categorie

WordPress

Geplaatst op

8 april 2021

Je kunt er bijna niet meer onder uit en het is overal te lezen: De Google Core Web Vitals update van Mei 2021. Maar waarom is iedereen zo bang voor deze update? In deze blog zal ik alles uitleggen hoe ook jij je website kunt voorbereiden op deze update.

Wat zijn de Core Web Vitals?

In de update van Mei gaat Google de gebruikerservaring van een bezoeker meenemen als ranking factor voor jou website. Hierin maakt Google onderscheid tussen deze drie meetwaarden:

  • Pagina laadsnelheid (LCP)
  • Interactiviteit (FID)
  • Visuele stabiliteit (CLS)

Om te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de score van je eigen website, heeft Google z'n tools alvast geoptimaliseerd zodat je al kunt meten op deze drie factoren.

Pagina laadsnelheid (LCP)

Een belangrijke factor voor de Core Web Vitals is de zogeheten LCP. Dit staat voor Larges Contentful Paint. Deze factor meet hoelang het duurt tot het grootste element op de pagina zichtbaar is op de website. Het kan gebruikt worden om te bepalen hoelang het duurt voordat de volledige inhoud op een pagina zichtbaar is.

Het gaat hier vooral om elementen die boven de vouw van de website staan. Als het element pas zichtbaar is onder de vouw dan heeft dit geen invloed op de LCP. Google hanteert een goede LCP score tot 2.5 seconden. Wanneer de snelheid lager is dan 2.5 seconden maar wel sneller is dan 4 seconden, geeft de score aan dat er nog verbeteringen moeten worden gemaakt in de website. Als je snelheid hoger is dan 4 seconden dan is er nog echt werk aan de winkel om deze te verhogen om geen strafpunten meer te krijgen.

Largest Contentful Paint: Een rankingfactor van de Core Web Vitals

De meest voorkomende fouten voor een lage LCP

  • Trage reactietijd van de server
  • Blokkerende weergave van Javascript / CSS
  • Langzame laadtijd

Interactiviteit (FID)

First Input Delay (FID) is een statistiek van de Core Web Vitals die de interactiviteit en responsiviteit van een site meet. Het meet de tijd tussen het moment dat een bezoeker een interactie heeft met de pagina tot het moment dat de bezoeker ook daadwerkelijk gebruik kan maken van de website. Een grote irritatie voor een gebruiker op een website is als je ergens op klikt, daar niet gelijk een actie op komt maar je dat je daar op moet wachten.

De belangrijkste en grootste oorzaak van een slechte FID is het uitvoeren van zware javascript. Wanneer je dit optimaliseert zie je gelijk dat je score omhoog gaat.

First Input Delay: Een rankingfactor van de Core Web Vitals

Visuele stabiliteit (CLS)

Cumulative Layout Shift (CLS) is een statistiek die meet of je elementen verschuiven op de website. Het kijkt hoeveel de zichtbare elementen verschoven zijn in de viewport en de afstand van de zichtbare elementen. Het laden van een hele website kan meestal lang duren waardoor er elementen kunnen verspringen wat een negatief effect heeft op de ervaring van de site bezoeker. Dit kan worden veroorzaakt door lettertypes die nog niet zijn geladen of afbeeldingen die een ander formaat zijn voor het laden.

Als een bezoeker zelf een actie uitvoert op de website, bijvoorbeeld het openen van een menu dan wordt deze verschuiving niet meegenomen in de Core Web Vitals score.

Cumulative Layout Shift : Een rankingfactor van de Core Web Vitals

Een opsomming met de belangrijkste fouten

  • Afbeeldingen zonder een Width of Height tag
  • Inhoud dat dynamisch in de pagina wordt getoond
  • Web Fonts
  • Acties die wachten op een netwerk response

Hulp nodig met jouw Core Web Vitals?

Geen nood! Neem contact met ons op en we zullen samen kijken naar jou website om te kijken hoe we de Core Web Vitals score kunnen verhogen.Lees ook deze blogs